Het mediterrane dieet voor betere resultaten met behulp van voortplantingstechnieken (ART)
Als het gaat om specifieke diëten die verband houden met positieve vruchtbaarheidsresultaten, is er substantieel bewijs voor de voordelen van het mediterrane dieet, zoals een lagere sterfte, een lagere kans op kanker en diabetes (1). Er is steeds meer onderzoek gedaan naar het volgen van dit dieet en de invloed ervan op de vrouwelijke vruchtbaarheid, zij het soms met tegenstrijdige onderzoeksresultaten.
In dit artikel gaan we dieper in op wat het mediterrane dieet precies inhoudt en op het bewijs tot nu toe over de invloed ervan op vruchtbaarheidsresultaten, met name voor degenen die gebruikmaken van kunstmatige voortplantingstechnieken (ART). ART omvat vruchtbaarheidsbehandelingen zoals in-vitrofertilisatie (IVF) en intracytoplasmatische sperma-injectie (ICSI).
Wat bedoelt u met vruchtbaarheidsresultaten?
Vruchtbaarheidsuitkomsten kunnen verschillende dingen zijn, en u zult in het gepresenteerde bewijs zien dat er, afhankelijk van de studie, verschillende maatstaven worden gebruikt. Veelvoorkomende uitkomsten die in aanmerking worden genomen, zijn zaken als de kans op zwangerschap, levendgeborenen (aantal zwangerschappen dat resulteert in een baby), vermindering van miskramen, verbeterde ovariële reserve (eicelkwaliteit) en/of spermakwaliteit/-kwantiteit, en verbetering van de endometriale omgeving (waardoor deze gunstiger wordt voor innesteling).
Wat is het mediterrane dieet?
De definitie van het mediterrane dieet zoals we dat vandaag de dag kennen, ontstond pas in de jaren 50 en 60 in Griekenland en Zuid-Italië (2). Men is het er algemeen over eens dat het mediterrane dieet een overwegend plantaardig dieet is, met de nadruk op volkoren granen, fruit, groenten, peulvruchten, noten, zaden, kruiden en specerijen, en dat plantaardige eiwitbronnen de voorkeur geven boven dierlijke. Vis, zeevruchten, eieren en (magere) zuivelproducten worden matig geconsumeerd. Olijfolie is de belangrijkste bron van vet in het mediterrane dieet. De consumptie van gevogelte, rood vlees en ultrabewerkte voedingsmiddelen is beperkt. Er kan sprake zijn van een matige consumptie van rode wijn (2,3,4).
De piramide van het mediterrane dieet is ontwikkeld door de Spaanse non-profitorganisatie Fundación Dieta Mediterránea (5), die de basisvoedingsmiddelen van het dieet samenvat, naast leefstijlfactoren zoals soberheid, lichaamsbeweging, rust en gezelligheid.
Wat betreft voedingsstoffen is het mediterrane dieet rijk aan enkelvoudig en meervoudig onverzadigde vetten, arm aan verzadigde en transvetten, rijk aan complexe koolhydraten en vezels, waardoor het een lage glycemische lading heeft, en rijk aan micronutriënten, waaronder vitaminen (met name B-vitaminen zoals foliumzuur), mineralen en antioxidanten. De consumptie van toegevoegde suiker en natrium is laag (2,3). Deze voedingscomponenten kunnen bijdragen aan de vrouwelijke vruchtbaarheid door ontstekingen te verminderen, te beschermen tegen de schade van oxidatieve stress en de insulinegevoeligheid te verbeteren (6).
De wetenschap: het mediterrane dieet en de vruchtbaarheidsresultaten bij vrouwen
Het meeste bewijs met betrekking tot de resultaten van het mediterrane dieet en kunstmatige voortplantingstechnieken is afkomstig uit observationele studies die gebruik maken van voedselfrequentievragenlijsten om de mate te beoordelen waarin deelnemers het dieet volgen (6). In de NHS-II-studie hadden vrouwen met de hoogste naleving van een mediterraan dieet een 66% lager risico op onvruchtbaarheid door ovulatiestoornissen en een 27% lager risico op onvruchtbaarheid door andere oorzaken in vergelijking met vrouwen met de laagste dieetnaleving (7). Evenzo bleek uit een onderzoek van de Universiteit van Navarra in Spanje dat vrouwen met de hoogste naleving van het mediterrane dieet een 44% lagere kans hadden om hulp te zoeken bij kunstmatige voortplantingstechnieken (ART) (7), terwijl een ander onderzoek uit de Verenigde Staten een (niet-significante) verbetering in ART-resultaten zag van de laagste naar de hoogste naleving (8).
Wat betreft de resultaten van kunstmatige voortplantingstechnieken, is naleving van het mediterrane dieet gecorreleerd met het aantal bevruchte eicellen en de embryoproductie (1). Het kan bijdragen aan verbeterde implantatieomstandigheden, zoals een gunstiger endometriummilieu, evenals een betere kwaliteit en rijping van eicellen en embryo's, met name dankzij het hoge gehalte aan micronutriënten en antioxidanten in het dieet (6).
Wat betreft zwangerschapsuitkomsten (klinisch of biochemisch), rapporteerde een Nederlandse studie een toename van 40% in de kans op zwangerschap bij paren die een mediterraan dieet volgden (9). Andere studies vonden ook een positieve correlatie, variërend van de eerder genoemde toename van 40% in de kans op zwangerschap tot 170% (9,10).
In een meta-analyse van twee studies die dezelfde methode gebruikten om de naleving van het mediterrane dieet te evalueren, werd een significante associatie gevonden tussen het dieet en levendgeborenen, maar niet met de kans op een klinische zwangerschap (3). Sommige studies vonden echter geen significante associatie tussen het mediterrane dieet en de kans op zwangerschap of levendgeborenen (1,11).
Belangrijk om op te merken is de heterogeniteit tussen de studies die zijn uitgevoerd met betrekking tot de toepassing en evaluatie van het mediterrane dieet. Simpel gezegd: verschillende studies hebben helaas niet consistent hetzelfde kader voor het mediterrane dieet toegepast, waardoor het lastig is om de resultaten van de uitgevoerde studies te vergelijken of te bundelen om tot één overkoepelende conclusie te komen.
Individuele voedingsstoffen en vruchtbaarheidsresultaten
Hoewel de resultaten mogelijk niet doorslaggevend zijn als we naar het dieet als geheel kijken, is er robuuster bewijs voor specifieke voedingsstoffen die vaak rijk zijn aan het mediterrane dieet en hun invloed op de vruchtbaarheid met ART.
Specifieke voedingsstoffen waarop u zich kunt richten zijn onder andere:
Onverzadigde vetzuren zoals olijfolie, omega 3-vetzuren (veelal aanwezig in vette vis) en omega 6-vetzuren (veelal aanwezig in plantaardige oliën) (7,9,12)
Vitamine B6 komt veel voor in verrijkte graanproducten, vis, gevogelte, rundvlees, zetmeelrijke groenten, fruit (behalve citrusvruchten) en kikkererwten (9,13)
Foliumzuur komt van nature voor in diverse voedingsmiddelen, zoals bladgroenten, fruit, noten, peulvruchten, zeevruchten, eieren, zuivelproducten, vlees, gevogelte en granen. Veel landen zijn begonnen met het verrijken van graanproducten met foliumzuur (1,7,14).
Antioxidanten: er zijn veel voedingsstoffen die als antioxidanten kunnen worden beschouwd, waarvan vitamine A (bètacaroteen), vitamine C, vitamine E, zink, selenium en magnesium de meest voorkomende en goed gedocumenteerde zijn (3,15).
Een dieet rijk aan volkoren granen en vezels, maar met een lage glycemische index (3,16,17,18).
Wat zijn uw conclusies over het mediterrane dieet en vruchtbaarheidsresultaten met ART?
Uw hoofd tolt misschien na het bestuderen van de wetenschappelijke bevindingen, maar wat kunt u hieruit leren over het gebruik van het mediterrane dieet als instrument om de vruchtbaarheid te verbeteren?
De resultaten zijn voorzichtig optimistisch dat het dieet als geheel de vruchtbaarheidsresultaten met ART kan verbeteren, hoewel de effectiviteit mogelijk minder is voor bevolkingsgroepen die geografisch verder van deze regio wonen (3,6).
De meeste resultaten zijn afkomstig uit observationele studies - beter gestructureerde interventiestudies zouden helpen om concreter bewijs te leveren.
Er is bewijs dat de hierboven genoemde voedingsstoffen een positief effect hebben op de vruchtbaarheid en ze zijn over het algemeen overvloedig aanwezig in een mediterraan dieet.
Gezien de hoge financiële, emotionele en tijdsintensieve kosten die gepaard gaan met het nastreven van ART, zijn dieetveranderingen, hoewel ze uitdagend kunnen zijn, een relatief goedkope, toegankelijke en niet-invasieve manier om de kans op succes van ART te vergroten.
Bronnen
(1) Sun, H., Lin, Y., Lin, D., Zou, C., Zou, X., Fu, L., Meng, F., & Qian, W. (2019). Mediterranean diet improves embryo yield in IVF: A prospective cohort study. Reproductive Biology and Endocrinology, 17(1). https://doi.org/10.1186/s12958-019-0520-9
(2) Salas-Salvadó, J., & Papandreou, C. (2020). The Mediterranean diet: History, concepts and elements. In The Mediterranean Diet: An Evidence-Based Approach (pp. 3–11). Elsevier. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-818649-7.00001-1
(3) Kellow, N. J., le Cerf, J., Horta, F., Dordevic, A. L., & Bennett, C. J. (2022). The Effect of Dietary Patterns on Clinical Pregnancy and Live Birth Outcomes in Men and Women Receiving Assisted Reproductive Technologies: A Systematic Review and Meta-Analysis. Advances in Nutrition, 13(3), 857–874. https://doi.org/10.1093/advances/nmac023
(4) Winter, H. G., Rolnik, D. L., Mol, B. W. J., Torkel, S., Alesi, S., Mousa, A., Habibi, N., Silva, T. R., Oi Cheung, T., Thien Tay, C., Quinteros, A., Grieger, J. A., & Moran, L. J. (2023). Can Dietary Patterns Impact Fertility Outcomes? A Systematic Review and Meta-Analysis. Nutrients, 15(11). https://doi.org/10.3390/nu15112589
(5) Fundación Dieta Mediterránea. (2010). Mediterranean Diet Pyramid: a lifestyle for today. Fundación Dieta Mediterránea. https://dietamediterranea.com/en/nutrition/
(6) Baroutis, D., Kalampokas, T., Katsianou, E., Psarris, A., Daskalakis, G., Panoulis, K., & Eleftheriades, M. (2024). The Role of the Mediterranean Diet in Assisted Reproduction: A Literature Review. Nutrients, 16(16). https://doi.org/10.3390/nu16162807
(7) Gaskins, A. J., & Chavarro, J. E. (2018). Diet and fertility: a review. American Journal of Obstetrics and Gynecology, 218(4), 379–389. https://doi.org/10.1016/j.ajog.2017.08.010
(8) Gaskins, A. J., Nassan, F. L., Chiu, Y. H., Arvizu, M., Williams, P. L., Keller, M. G., Souter, I., Hauser, R., & Chavarro, J. E. (2019). Dietary patterns and outcomes of assisted reproduction. American Journal of Obstetrics and Gynecology, 220(6), 567.e1-567.e18. https://doi.org/10.1016/j.ajog.2019.02.004
(9) Vujkovic, M., de Vries, J. H., Lindemans, J., MacKlon, N. S., van der Spek, P. J., Steegers, E. A. P., & Steegers-Theunissen, R. P. M. (2010). The preconception Mediterranean dietary pattern in couples undergoing in vitro fertilization/intracytoplasmic sperm injection treatment increases the chance of pregnancy. Fertility and Sterility, 94(6), 2096–2101. https://doi.org/10.1016/j.fertnstert.2009.12.079
(10) Karayiannis, D., Kontogianni, M. D., Mendorou, C., Mastrominas, M., & Yiannakouris, N. (2018). Adherence to the Mediterranean diet and IVF success rate among non-obese women attempting fertility. Human Reproduction, 33(3), 494–502. https://doi.org/10.1093/humrep/dey003
(11) Ricci, E., Bravi, F., Noli, S., Somigliana, E., Cipriani, S., Castiglioni, M., Chiaffarino, F., Vignali, M., Gallotti, B., & Parazzini, F. (2019). Mediterranean diet and outcomes of assisted reproduction: an Italian cohort study. American Journal of Obstetrics and Gynecology, 221(6), 627.e1-627.e14. https://doi.org/10.1016/j.ajog.2019.07.011
(12) Urata, Y., Harada, M., Komiya, S., Akiyama, I., Tuchida, C., Nakaoka, Y., Fukuda, A., Morimoto, Y., Kawahara, T., Ishikawa, Y., & Osuga, Y. (2024). Lifestyle and fertility-specific quality of life affect reproductive outcomes in couples undergoing in vitro fertilization. Frontiers in Endocrinology, 15. https://doi.org/10.3389/fendo.2024.1346084
(13) Vitamin B6 - Fact sheet for health professionals. (2023, June 16). National Institutes of Health. Retrieved December 16, 2024, from https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminB6-HealthProfessional/
(14) Folate - Fact sheet for health professionals. (2022, November 30). National Institutes of Health. Retrieved December 16, 2024, from https://ods.od.nih.gov/factsheets/Folate-HealthProfessional/
(15) Kabodmehri, R., Javaheri, F. S. H., Alami, F., Mahmoudi, Z., Amjadi, A., Saeedirad, Z., Omidi, S., Sadeghi, S., Hoseini, M. S. M., Mohamadiyan, Z., Salimi, Z., Shafaei, H., Rasekhmagham, R., Sharami, S. H., Karimian, M., Karimi, H., & Doaei, S. (2023). Female infertility and dietary antioxidant index (DAI); a case-control study. BMC Women’s Health, 23(1). https://doi.org/10.1186/s12905-023-02747-9
(16) Gaskins, A. J., Chiu, Y. H., Williams, P. L., Keller, M. G., Toth, T. L., Hauser, R., & Chavarro, J. E. (2016). Maternal whole grain intake and outcomes of in vitro fertilization. Fertility and Sterility, 105(6), 1503-1510.e4. https://doi.org/10.1016/j.fertnstert.2016.02.015
(17) Chavarro, J.E., Rich-Edwards, J.W., Rosner, B.A., Willett, W.C. (2009). A prospective study of dietary carbohydrate quantity and quality in relation to risk of ovulatory infertility. Eur. J. Clin. Nutr., 63(1): 78–86. https://doi-org.ezproxy.library.wur.nl/10.1038/sj.ejcn.1602904
(18) Noli, S. A., Ferrari, S., Ricci, E., Reschini, M., Cipriani, S., Dallagiovanna, C., Parazzini, F., & Somigliana, E. (2020). The role of diet in unexpected poor response to ovarian stimulation: a cross-sectional study. Reproductive BioMedicine Online, 41(5), 874–883. https://doi.org/10.1016/j.rbmo.2020.07.011